Prohledat tento blog

Používá technologii služby Blogger.

Pomohl mi Aniball?

Pro někoho trochu kontroverzní věc, pro mě další možnost jak se připravit na porod.
 Aniball je zdravotnická pomůcka sloužící k předporodní přípravě a posílení svalů pánevního dna. Má snížit riziko natržení nebo nástřihu hráze, snížit potřebu použití medikace proti bolesti a naučit vědomé uvolnění svalů pánevního dna. Je možné ho použít i po porodu k posílení svalstva a jako prevenci inkontinence.

 A jak mi to šlo? A bylo to k něčemu dobré?




O balónku jsem se doslechla téměř před pěti lety od kamarádky, která mi jej doporučovala hned, jak se dozvěděla, že jsem těhotná. Po přečtení informací na webu aniballu ( zde ) a různých diskuzí jsem se rozhodla si balónek pořídit.  Ještě jsem zakoupila lubrikant na bázi vody ( v jakékoliv drogerii).

 Začala jsem poctivě v 36. týdnu. Už při prvním cvičení jsem se ale dost vyděsila, ukázalo se jako velký problém do sebe balónek vůbec dostat. Nakonec jsem přišla na to, že když ho nafouknu alespoň trošku, aby držel tvar, jde to lépe. Tehdy jsem při prvním pokusu ze sebe dostala balonek nafouknutý pouze na 18cm a propadla jsem panice. Když jsem si ho pak naprázdno nafoukla na obvod cca 30cm, jímala mě hrůza. Nevzdala jsem to a opravdu jsem cvičila každý den. Postupně jsem si zvykala na tlak a naučila se balonek poměrně lehce vypudit.

 Musím říct že tou dobou jsem začínala mít důvěru ve svoje tělo, že to dítě ze sebe dostanu, že už vím jak. Se stoupajícím obvodem, a  každodenním cvičením, se mi na balonku začla objevovat krev. Prostě jsem se "ošoupala" a musela jsem na pár dní přestat. I tak jsem ale nacvičila na 28cm a odjížděla do porodnice s pocitem, že to zvládnu.
 
 Bohužel, nakonec celý porod nedopadl dle mých představ. Dostala jsem oxytocin, který celý proces urychlil a já porodila tak rychle, že jsem se roztrhla.  I tak jsem přesvědčená, že  mi aniball pomohl. Věděla jsem jak tlačit a jak zapojit svaly . I když, co si budeme povídat, "porod" balónku a mimina, s obvodem hlavy 36cm, je krapet rozdíl:-).

Při druhém těhotenství jsem se proto rozhodla opět cvičit. Byla jsem ale o poznání línější (usoudila jsem, že když už tamtudy projel "buldozer" zvládnu to levou zadní bez velkých příprav:-) začala jsem cvičit až 14dní před termínem porodu. K mému překvapení jsem hned na první pokus nacvičila 25cm. Nevím, jestli to přisuzovat už rozvolněnému pánevnímu dnu, nebo prvnímu buldozeru:-) ....já se přikláním ke kombinaci. To mě samozřejmě uchlácholilo, pak už jsem cvičila asi tak obden. A i přesto, že jsem se opět dostala jen na 28cm a miminko šlo ven abnormální rotací, která nezřídka končí císařem, jsem byla bez poranění.


Za mě tedy Aniball jednoznačně, ANO.
Člověk si více uvědomí svoje tělo. Vyzkoušíte si nanečisto v jaké poloze se vám nejlépe tlačí a jak se co nejvice uvolnit.

 Hlavně se na začátku nezaleknout:-) Ono se to poddá.
Popis cvičení s balonkem najdete zde , důležité je, dát na intuici a nedělat nic "na krev". Jasné je že cvičení rozhodně příjemné není, proto doporučuji si vyčlenit třeba hodinku kdy víte že Vás nebude nikdo rušit abyste se opravdu dokazala uklidnit a uvolnit.
Ještě doporučuji si počítat počet nafouknutí. Máte tak představu jestli jste se zlepšily ještě než balonek vyleze ven a než ho změříte.
A jak jsem se ještě připravovala na porod se můžete dočíst zde :-)

 

Žádné komentáře